Hayrabolu Meslek Yüksekokulu
2012-03-30

Tohum Testi Çalıştayı



 

TohumTesti Çalıştayı  (Workshop of Seed Testing) Yapıldı
 
 
 
Üniversitemiz Hayrabolu Meslek Yüksekokulu’nun düzenlediği ve Ziraat Fakültesi’nin katkıda bulunduğu Tohum Testi Çalıştayı, 26-27 Mart 2012 tarihlerinde Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
 
 
 
Çalıştaya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhan ARSLAN, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU, öğretim elemanları, özel ve kamu kurumlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
 
 
 
Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa MİRİK çalıştayın açılış konuşmasında katılımcılara, destek ve katkı sunanlara memnuniyetini ifade ettikten sonra, tohumun, ülkelerin tarım sektörleri için stratejik bir öneme sahip olduğunu, ülkemizde kaliteli tohum ve çeşit üretiminin çok eskilere dayanmakla birlikte Cumhuriyet dönemiyle bilimsel temellere dayalı çalışmalar yapıldığını ve son 20 yıldır da bu konuda yapılan düzenlemeler ve çalışmalarla sektörde önemli ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.
 
 
 
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhan ARSLAN ise açılış konuşmasında, “Dünya nüfusundaki hızlı artış, ekilebilen tarım alanlarında daralma ve sağlıklı beslenmeye ilgi sonucunda daha fazla ve kaliteli ürüne ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle tarım sektörü dünyada en önemli sektörlerden birisidir. Tarımda en önemli alanlardan birisi de tohumculuktur. Tohumluk üretimi; teknik bilgi, uzmanlık, deneyim gerektirmektedir. Özel sektörün fazlasıyla aktif olması nedeni ile tarım sektörü içinde en dinamik ve gelişmeye en açık alanlardan birisini oluşturmaktadır. Tohumculuğun daha iyi bir noktaya taşınması konusunda dünyada ve ülkemizde önemli çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Son yıllarda tohumculuk sektöründe sağlanan atılımlar ile Türkiye, sürekli tohum ithal eden ve dışa bağımlı bir ülke görünümünden kurtulmaya başlamıştır. Bu gelişmeler sonucunda yeni açılımlara, bilimsel işbirliğine, bilimsel bulgu ve verilerin paylaşımı gereksinimi de artmıştır. Hayrabolu Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde düzenlenen Tohum Testi Çalıştayının faydalı ve verimli olmasını ümit ediyorum. Bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen başta Müdür ve Müdür Yardımcıları olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
 
 
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhan ARSLAN, günün anısına, Anny van Pijlen’a, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim AYSAN adına Arş. Gör. Sümer HORUZ’a, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent ARIN’a, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray ÖZER adına Yrd. Doç. Dr. Desen KÖYCÜ’ye ve Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa MİRİK’e Üniversitemiz tabağını hediye etti.
 
 
 
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU da çalıştaya destek veren Metan Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata TAN adına Nihal Kocaman’a ve İrtem Tarım Makinaları Yönetim Kurulu Üyesi Taner TAŞDEMİR adına Sebahattin ÇALIŞKAN’a günün anısına Üniversitemiz tabağını hediye etti.
 
Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa MİRİK, çalıştaya destek veren Transatlantik Petrol Şirketi’nin CEO’su ve Marhat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa YAVUZ adına Melis KENAR’a günün anısına Üniversitemiz tabağını hediye etti.
 
 
 
Çalıştay’ın birinci gününde; merkezi Hollanda’da bulunan NAK AGRO’nun Uluslararası Eğitim Danışmanı ve ISTA üyesi  Anny van Pijlen, bağımsız bir kurum olan Uluslararası Tohum Testi Kurumu olan  ISTA’nın Tanıtımı, Çimlenmenin Genel Teorisi, ISTA Kurallarına Göre  Akreditasyon, Denetim, Yeterlilik Testi ile ISTA’da Tohum Örnekleme ve İzleme konularında bilgiler verdi.
 
 
 
İkinci gününde ise Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Arın “Tohum Performansını İyileştirici Uygulamalar ve Tohum Depolamasının Esasları”, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Özer “Tohum Kökenli Fungal Etmenler ve Tanı Yöntemleri” ve Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Mustafa MİRİK “Tohum Kökenli Önemli Bakteriyel Hastalıklar ve Tanı Yöntemleri” konulu sunumlarını yaptılar.
 
 
Çalıştayda yapılan sunumların pdf uzantılı dosyalarını aşağıdan indirebilirsiniz.