Hayrabolu Meslek Yüksekokulu
2010-12-16

Hayrabolu İlçesi Değerleri Sempozyumu Gerçekleştirildi



 

Namık Kemal Üniversitesi Hayrabolu Meslek Yüksekokulu, Hayrabolu Kaymakamlığı, Hayrabolu Belediyesi, Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odası, Hayrabolu Ticaret Borsası, Kurt Mühendislik Makine Sanayi ve Dahili Tic. Ltd. Şti., İRTEM Tarım Makinaları San. Ve Tic. Ltd.Şti. , Pey Tat Kayalar Ticaret ve Önder Çiftçi Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen “Hayrabolu İlçesi Değerleri Sempozyumu” 13 Ekim 2010 tarihinde Hayrabolu Sadi Kıyak Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyuma Merkez Valisi ve Trakyalılar Vakfı Genel Başkanı Ayhan ÇEVİK, Rektör Prof.Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ, Hayrabolu Belediye Başkanı Hasan İRTEM, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Adnan ORAK, Tekirdağ Belediyesi adına Belediye Başkan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Rüya YILMAZ, Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fehmi ALTAYOĞLU, Hayrabolu Ticaret Borsası Başkanı Süreyya ÇİFTÇİOĞLU, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Vahap MUNYAR, öğretim elemanları ve Hayrabolular katıldı.

Sempozyumun ilk açılış konuşmasını Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç.Dr. İlknur KORKUTAL yaptı. Üniversitelerin temel görevleri olan eğitim öğretim ve bilimsel çalışmalar üretmenin yanı sıra bulundukları yöreye sosyal ve kültürel katkılarda bulunmak, yörenin sorunlarına bilimsel yaklaşımlarda bulunarak çözümler üretmek amacıyla hizmet ettiğini anlatan Yrd.Doç.Dr. İlknur KORKUTAL, Namık Kemal Üniversitesi’nin bugüne kadar merkez ve ilçelerdeki birimleriyle üniversite-kent etkileşimine önem veren bir üniversite olduğunu, yakın zamanda gerçekleştirilen Malkara ve Çorlu Değerleri Sempozyumları’nın buna örnek olduğunu söyledi. Sürdürülebilirlik açısından gelişmiş ülkelerdeki gibi doğal kaynakların ayrıntılı biçimde analiz edilip envanterinin çıkarılması gerektiğinin ve bunların gelecek kuşaklara aktarılması gerekliliğinin altını çizen Yrd.Doç.Dr. İlknur KORKUTAL, bu anlamda Hayrabolu Değerleri Sempozyumu’nun yöreye sunulan önemli bir hizmet olduğunu dile getirdi.

Hayrabolu Ticaret Borsası Başkanı Süreyya ÇİFTÇİOĞLU konuşmasında Hayrabolu’nun tarihin çeşitli dönemlerinde Trakya’nın merkezi konumunda bulunduğunu belirtti. Borsadan ve borsacılık sisteminden de bahseden ÇİFTÇİOĞLU, Trakya’da son yıllarda tarımdan sanayiye doğru kayan hareketlilik sayesinde Hayrabolu’nun sosyo-ekonomik dengede gerekli yeri alamadığını ifade etti.

Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fehmi ALTAYOĞLU, ilçede özellikle bayanlara yönelik işgücü kollarının geliştirilmesi için Ticaret ve Sanayi Odası olarak ellerinden geleni yaptıklarını söyleyerek Trakya’da ortaklık kültürünün geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Hayrabolu’nun son 20 yılda ekonomik açıdan biraz gerilerde kaldığını açıklayan ALTAYOĞLU, kalifiye elemanların komşu ilçelere kaymaya başladığını, ortaklık kültürünün yaygınlaştırılarak sermayelerin birleştirilmesi ile yeni işletmelerin, iş sahalarının açılabileceğini, böylelikle Hayrabolu’nun ülke ekonomisinde ciddi anlamda söz sahibi olabileceğini anlattı.

Hayrabolu Belediye Başkanı Hasan İRTEM, Hayrabolu sevdalısı olarak Hayrabolu’nun gelişimi için katkıda bulunanları sevgiyle kucakladığını belirtti. Daha iyi anılmak, hatırlanmak, ziyaret edilmek, kentin gelirini ve itibarını arttırmak amacıyla markalaşma çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini dile getiren Belediye Başkanı İRTEM, markalaşma için kent paydaşlarının tutarlı bir politika izleyerek inanılır ve bağlayıcı bir vizyon etrafında toplanması ve tüm tarafların benimseyeceği bir marka stratejisinin benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Sürdürülebilir bir kentsel kalkınma ve Hayrabolu’nun marka kent olabilmesi için yapılması gerekenleri “nitelikli eleman varlığı için mesleki eğitime verilen desteğin arttırılması”, “kültürel alt yapının geliştirilmesi”, “yaşam kalitesinin yükseltilmesi”, “yerel ekonomik gelişmenin sağlanması”, “ulaşım imkanlarının kolaylaştırılması”, “üniversitelilerin desteğinin daha fazla alınması”, “konaklama imkanlarının genişletilmesi”, “temiz ve sağlıklı çevre koşullarının sağlanması”, “yerel girişimcilerin desteklenmesi” şeklinde sıralayan Belediye Başkanı İRTEM, Hayrabolu’ya mal olmuş marka değerlerden söz etti.

Tekirdağ Belediyesi adına konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı ve Üniversitemiz öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Rüya YILMAZ, Tekirdağ ve ilçelerinde değerleri ortaya çıkarmaya yönelik bir etkinliğin düzenlenmesi yönünde bir buçuk yıl önce fikirlerin ortaya atıldığını, bugün bu fikrin hayata geçirildiğini görmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Yöresel ve bölgesel değerlerin yaşatılarak korunmasının ve gelecek kuşaklara aktarılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Rüya YILMAZ, toplumda değişimlerin çok hızlı olduğunu, bunun için değerlerimizin yazıyla kayıt altına alınarak geleceğe aktarılması gerektiğinin altını çizdi.

Rektör Prof.Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ, düzenlenen bu sempozyumlarla Namık Kemal Üniversitesi’nin Tekirdağ’a daha iyi yarınlar hazırlamayı ve yöreye ekonomik, sosyal ve kültürel katkılar sağlamayı amaçladığını dile getirdi:

2006 yılında kurulan Namık Kemal Üniversitesi, eğitim-öğretim, bilim ve teknoloji üretiminde ön sıralarda yerini almak üzere 6 Fakültesi, 2 Yüksekokulu, 11 Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitüsü ile akademik dünyada hak ettiği yerini almak üzere büyük bir hızla gelişimini sürdürmektedir. Üniversitemiz asli görevleri olan eğitim öğretim ve bilimsel araştırmanın yanı sıra her açıdan çok yönlülüğünü geliştirerek dünyamızın, ülkemizin ve şehrimizin var olan değerlerine sahip çıkmak gibi yerel ve evrensel bir misyona da sahiptir.

Üniversitemiz bölgenin ve yörenin değerlerine sahip çıkmayı misyon edinmiştir. Namık Kemal Üniversitesi eğitim öğretim ve bilimsel araştırma yapan kurum olmanın ötesinde Valilik, Kaymakamlık, Belediye ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışarak ilimizin ve ilçelerimizin değerlerinin saptanması, bu değerlerin korunması, tanıtılması ve sahip çıkılması yönünde neler yapılabileceği; yapılabileceklerin bilimsel veriler ışığında ortaya çıkarılmasını amaçlamaktadır” diyerek Hayrabolu’nun tarihçesinden bahsetti.

Çok renkli bir kültüre ve güçlü bir sanayi altyapısına sahip olan Hayrabolu’da tarıma dayalı sanayinin rekabet sektörü içinde yerini aldığını, sanayi kuruluşlarının ihtiyacına yönelik olarak Hayrabolu Meslek Yüksekokulu’nun yapılandırılması çalışmalarının hızla devam ettiğini anlatan Rektör Prof.Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ, yöremizin sahip olduğu doğal kaynakların işletmeye açılması gerektiğini, enerji kuruluşları ile üniversite arasında işbirliği yapılarak bu alandaki çalışmaların güçlendirilebileceğinin, yöremizin enerji alanında rekabet edebileceğinin altını çizdi. Sempozyumun ardından ortaya konan bildirilerin kitaplaştırılacağını ifade eden Rektör Prof.Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ, son olarak sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Merkez Valisi ve Trakyalılar Vakfı Genel Başkanı Ayhan ÇEVİK, üniversitelerin sadece eğitim ve bilim kurumları olmadığını, üniversite sınırlarının kampüs dışına yayıldığı zaman bulunduğu yerin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağladığını söyledi. Hayrabolu için atılacak her adımın önemli olduğunu vurgulayan Vali ÇEVİK, “Hayrabolu İlçesi Değerleri Sempozyumu”nun Hayrabolu için önemli bir adım olduğunu dile getirerek, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Merkez Valisi Ayhan ÇEVİK’in oturum başkanlığında “kültür-sanat-turizm” konularının ele alındığı birinci oturuma geçildi. Oturumda Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu öğretim elemanı Öğr.Gör. Gülay ÇAKIR “Tekirdağ Mutfağında Geleneksel Bir Lezzet: Ev Yapımı Hayrabolu Peynir Tatlısı”, Trakya Demokrat Gazetesi’nde görev yapan gazeteci Nijat AYVAZ “Biyografi: Şerif BAYSALAN”, Batı Yakası Gazetesi’nden gazeteci yazar Şerif BAYSALAN “Hayrabolu’da Turizm Olur mu; Olursa Nasıl Olur?”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Halil BUTTANRI “82 Yıl Önce Hayrabolu’muz”, Emekli Edebiyat Öğretmeni Kenan OFLAZ “Hayrabolu’da Yetişmiş Mutasavvıf Divan Şairleri” başlıklı sunumlarını ele aldılar.

Öğleden sonraki Yrd.Doç.Dr. Rüya YILMAZ’ın oturum başkanlığındaki “tarım” konulu ikinci oturumda Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Aydın ADİLOĞLU “Hayrabolu Yöresi Tarım Topraklarının Verimlilik Durumu”, Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nden Yrd.Doç.Dr. M. Emin AKÇAY “Trakya’da Kurulmaya Çalışılan Modern Meyve Bahçeleri ve Uygulanan Sistemler”, Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Devrim OSKAY “Bal Arılarının Toplumumuz İçin Değeri”, Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Başkanı Mehmet ÇIKRIKÇILI “Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği” konulu sunumlarını; Prof.Dr. Halil BUTTANRI’nın oturum başkanlığındaki “sanayi ve ticaret” konulu üçüncü oturumda Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fehmi ALTAYOĞLU “Hayrabolu ve ORTKA Kuruluşu”, Kurt Mühendislik ve Dahili Tic.Ltd.Şti. Ticaret ve Finans Direktörü İbrahim TEZCANLI “Kurt Tarım Makineleri”, İrtem Tarım Makineleri Sanayi ve Tic. Ltd.Şti. Yönetim Kurulu üyesi Taner TAŞDEMİR “İrtem Tarım Makineleri”, Bülent Kardeşler Tarım Makineleri Sanayi ve Tic. Ltd.Şti. yetkilisi Hüseyin BÜLENT “Bülent Kardeşler Tarım Makineleri” konulu sunumlarını anlattılar.

 

Sempozyum bildiriler kitapçığını indirmek için tıklayınız.